Mikser ręczny to uniwersalne urządzenie, które sprawdza się zarówno w gastronomiach, jak i w domowych kuchniach. Dzięki mikserowi przyrządzimy wiele ciast i kremów. Jest to niezbędny przyrząd, bez którego większość kucharzy nie wyobraża sobie pracy. Kupując tak istotny element kuchni, musimy brać pod uwagę wiele parametrów, które pomogą nam w szybkim przygotowywaniu posiłków. Sprawdźmy, jak należy wybrać mikser ręczny dopasowany do naszych potrzeb?
Które parametry należy brać pod uwagę, wybierając gastronomiczny mikser ręczny?
Mimo że mikser to dość proste urządzenie jest kilka parametrów, które musimy brać pod uwagę, wybierając dany model. Jedną z najważniejszych właściwości jest moc miksera. To właśnie od mocy zależy, jak szybko przeprowadzimy zakładane przez nas pracę. Musimy jednak pamiętać, że praktycznie każde danie wymaga innej szybkości miksowanie i może zdarzyć się sytuacja, że będziemy zmuszeni skorzystać z niskich obrotów. Ważna jest więc nie tylko moc, ale również regulacja, jaką gastronomiczny mikser ręczny posiada. Warto zwrócić uwagę na ilość dostępnych mieszadeł. Przygotowanie niektórych potraw wymaga użycia końcówek, które nie są dostępne w każdym zestawie. Im więcej będziemy mieć możliwości, tym większy zakres czynności możemy wykonać mikserem.
Jaką moc powinien posiadać mikser ręczny?
Moc miksera ręcznego powinna zapewnić komfortowe przygotowywanie każdej potrawy. Najczęściej zaleca się wybieranie modeli z mocą powyżej 400 W, która daje możliwość szybkiego wykonania zaplanowanych prac. Warto jednak poświęcić trochę uwagi nie tylko mocy wale również regulacji obrotów i możliwości pracy w wolniejszym tempie. Niektóre kremy i ciasta powinny być przygotowywane przy niskich obrotach, duża moc jest przydatna, ale ważniejsza jest jej regulacja. Najlepszy mikser ręczny musi być precyzyjnie regulowany i zawierać tryb turbo używany w niektórych przypadkach.
Które funkcje dodatkowe powinien posiadać mikser ręczny?
Dodatkowo funkcje pomagają zwiększyć możliwości naszego miksera. Często może się okazać, że to właśnie dzięki dodatkowym możliwością urządzenia przyśpieszymy pracę w kuchni. Duża ilość dostępnych końcówek znacząco zwiększa pole manewru w kuchni. Przy pomocy haka możemy ugnieść ciasto, a blender pomoże zmienić warzywa i owoce w gładką masę. Ważna jest funkcja ubijania, dzięki niej miksery ręczne mogą ubić na przykład pianę z jajek. Niektóre miksery mają możliwość zamontowanie ich bezpośrednio do miski lub kielicha. Dzięki takiemu rozwiązaniu nasze urządzenie może wyrobić ciasto w misce lub przyrządzić koktajl jak blender. Niezależnie od naszych potrzeb, dodatkowo funkcje poza klasycznym miksowaniem mogą okazać się nieocenione w codziennych pracach kuchennych.
Jaki mikser ręczny wybrać?
Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, pojawia się pytanie, jaki mikser ręczny wybrać? Odpowiedź jednak jest bardzo prosta, dopasowany do naszych potrzeb. Każdy kucharz ma swoje preferencje co do sprzętu i sam umie ocenić, jaka moc i które funkcje miksera będą mu konieczne. Dobrym rozwiązaniem będzie przetestowanie kilku modeli w celu wybrania najlepszego. Możemy również zasięgnąć rady innych kucharzy, którzy korzystali z różnych mikserów. O ile dodatkowe funkcje nie będą przeszkadzać w podstawowych czynnościach, powinno się wybierać miksery oferujące jak największą ich ilość. Przed zakupem musimy oczywiście zapoznać się z opiniami na temat sprzętu, który nas interesuje. Istotna jest gwarancją, jaką oferuje producent na dane urządzenie. W przypadku awarii musimy mieć możliwość szybkiego zwrotu uszkodzonego sprzętu i otrzymania nowego urządzenia. Gastronomiczny mikser ręczny to obowiązkowy element każdej kuchni. Pod uwagę należy brać moc miksera, regulacje obrotów i ilość dostępnych akcesoriów. Moc miksera powinna wynosić minim 400 W. Warto również realnie ocenić nasze potrzeby i sprawdzić jakie czynności będziemy wykonywać mikserem. Cały sprzęt powinien być objęty gwarancją, która zapewni jego długoletnie użytkowanie.